Uppdaterades 5 juni 2022 kl. 20:07

Hur behåller du studiemotivationen?

5 juni 2022

Ambitionen vid terminsstart skiner blank med nypolerade målsättningar. Du siktar på bättre betyg än förr och att över lag må bättre än vad du gjorde förra terminen, kanske är du ny till universitetsvärlden och brinner för en frisk start på din resa. Finns det någon riktlinje som bevisats mota psykisk ohälsa och avhopp, höja dina betyg och samtidigt göra dig lyckligare och hälsosammare? Klart! Svaret: relationer.

Nyckeln ligger i dina relationer, tro det eller ej. Med goda sociala relationer till kursare och lärare behöver du inte kämpa lika hårt för att hitta motivationen till studierna. Långa pluggsessioner sent in på kvällen blir ett minne och stärker en vänskap istället för att flytta dig ett steg närmre utbrändhet - tidiga morgnar med sömndruckna ögon idkar kaffe tillsammans med ett dåligt, likväl effektivt, skämt.


När det kommer till studierna finns det tydliga samband mellan utbrändhet och att isolera sig. Istället för att bilda en studiegrupp och äta middagar tillsammans isolerar man sig i sitt rum eller på biblioteket hela dagarna och paradoxalt nog ger alla ensamma timmar på biblioteket dig i längden sämre betyg än att prioritera socialisering. Shawn Achor som är forskare inom psykologi på Harvard var studievägledare i flera år och berättar om mönstret han såg gällande socialt liv och studierna såhär:

I had students come in freshmen year who were like “I am pre-med. I'm going to be so successful. My parents want me to be a doctor. I'm not going to go to any clubs or activity. I'm just going to do my work and get it done.” Those are the people that always come to me at the middle of the semester and say “I don't belong here. It was a mistake. I'm literally in the library 18 hours a day. I'm eating my meals there. I don't go to any clubs. I don't hang out with anyone - and yet my grades are dropping. I feel sick and I want to leave.”

Varför studerar du? Är det för att du vill kunna få ett välbetalt jobb? För samhällsnytta? För att dina föräldrar vill det? För att socialisera dig, knyta kontakter och ha kul? Anledningarna vi har till att studera och motivationen som den strävan skänker kokas i slutändan ner till relationer. -Ett välbetalt jobb ger dig pengar att bygga ett tryggt hem för din, än om framtida, familj. En kompetens gör att du kan bidra till samhället och hjälpa andra osv. Tunnelseende för betygen utan att bibehålla starka relationer och skapa nya, dödar motivationen som en gång var startskottet. Glöm inte varifrån motivationen till dina studier kommer ifrån, och sluta inte värna om de källorna.

Utan att ha ett stabilt socialt nätverk runtom sig fungerar vi inte som människor, varken inom akademia eller i övrigt. Det viktigaste vi kan göra för vår hälsa är att bygga starka och många sociala relationer. Utöver relationer är sömn, motion och tacksamhetsövningar hörnstenar för lyckade studier och välmående.

Dock! Att spendera dagen på att socialisera sig, träna och vara tacksam samt hela natten med att sova ger dig inte automatiskt de betygen du vill ha, timmar av fokuserade studier och en välfungerande studieteknik behövs också.

Praktiskt tips: planera något att se fram emot. Ljuset i slutet av tunneln, oavsett om det är slutet av terminen eller veckan, underlättar den mentala inställningen till att studera dag ut och dag in.

Att festa hela natten och stå vid kaffemaskinen hela dagen är tyvärr inte det jag påstår hjälper dina betyg. Att kunna ta pluggpauser genom att ringa en vän eller ta en kort promenad runt huset med din kursare gör enorm skillnad för motivationen och för att dämpa stress. Att genomleva perioder av hög press och utmaning ensam orsakar utbrändhet, men att göra det tillsammans med andra bygger broar och självförtroende. Dessutom blir studietiden väldigt mycket roligare.

Grabba tag i ett par bekanta eller nära vänner och bilda en grupp för att kunna diskutera studierna och att pausa tillsammans med. Glöm inte att planera in roliga sociala engegemang i kalendern och kom ihåg att dina relationer - framtida som nutida - är anledningen till att du studerar från första början. Tappar du relationerna tappar du motivationen.

Tillsammans gör vi livet bättre för oss själva och andra när vi väljer gemenskap istället för isolering och tillsammans ser vi fram emot en ljus framtid med meningsfullt och njutbara studier!

/Herman


Fler inlägg

Vi har blivit en ideell förening! (och första tentan-föreläsning)

Nu har det hänt! Lundaläkare har blivit en ideell förening. Det betyder att vi kommer fortsätta vårt arbete med att hjälpa läkarstudenter i Lund att plugga effektivt, utan något vinstintresse. De inko...

Att planera en tentaperiod (inkl. exempel!)

Här kommer ett konkret exempel på hur man kan strukturera upp en tentaperiod med utförlig planering. Notera att det är viktigt att planera in tid för att INTE plugga:) Men ibland blir det inte exakt ...

Notion: Från nybörjare till king

Notion är en app som erbjuder ett samlat ställe för att tänka, skriva och planera. Spara dina idéer, anteckna från kursen och hantera projekt, oavsett storlek. Och bäst av allt, du kan göra det precis...

Termin 1: Vilka områden är viktigast?

Under vår livestream Första tentan svarar vi tillsammans med en panel av T2:or på era frågor om första tentamen i Termin 1. Nedan följer en lista på områden för varje PBL-fall som vår panel anser är e...

Gastroenterlogi

Alarmsymtom tarmsjukdom - talar för allvarligare sjukdom, ex. IBD, ulcus. Istället för mer lindriga/funktionella besvär (IBS, dyspepsi). Feber Nattliga symtom Viktnedgång Blödning Sväljningssvårighet...

The medical information on this site is for educational purpose only.